divendres, 21 d’abril del 2023

Aigües del Vendrell consolida importants pèrdues per mala gestió

 

El Consell d’Administració acaba d’aprovar els comptes anuals d’Aigües del Vendrell SA de l’exercici 2022. Les pèrdues abans d’impostos dels dos darrers anys sumen una xifra propera als 685.000 €, un fet que deixa a aquesta empresa municipal en una situació financera força compromesa.

Les causes d’aquestes pèrdues són diverses. En primer lloc els gairebé 500.000€ pagats a Aqualia en els darrers dos anys pels 5 M. € que es va deixar a la societat perquè aquesta fes front al cànon inicial de 5 M. € a l’Ajuntament del Vendrell. Uns diners que en comptes de destinar-se a inversions de millora en la xarxa, el Govern Municipal del PSC els va destinar en la seva major part a fer front al forat generat per l’Escola de Música.

Un altre causa, és la cada vegada major dependència de compra de l’aigua de l’Ebre que ha pujat força el seu preu. La manca d’inversió de la societat en la xarxa pròpia, donades les pràcticament nul·les inversions realitzades. Aquest fet, fa que no s’hagi treballat en rebaixar les fuites de milions de litres que es perden per les canonades de la xarxa quantificades pel propi Ajuntament en un 35% quan la mitjana catalana és de només un 20%.

Com a conseller es va demanar d’accelerar inversions activant un crèdit de 2 M.€ d’Aqualia establert pel plec de condicions de la licitació, operació que ha estat bloquejada per part dels consellers representants del Govern Municipal. A la vegada, l’únic tema important del mandat, que s’ha anat discutint durant mesos, sobretot pel president Sr. Herrera, era el de fer un nou edifici per un cost al voltant de 1,3 M.€ que gràcies a la pressió dels regidors de l’oposició ha quedat aturat.

En definitiva, denunciem la nefasta gestió feta dels representants del Govern Municipal del PSC que ens deixen una societat com Aigües del Vendrell SA, creada ja en dèficit pels 250.000€ d’interessos que s’han de pagar anualment, que no fa les inversions necessàries i que bloqueja la possibilitat d’accelerar les inversions davant unes inacceptables pèrdues d’aigua per la xarxa, més encara en una època de sequera com l’actual.

Sembla que l’únic objectiu d’aquesta nefasta gestió, es generar pèrdues i així poder fer una pujada en el preu del rebut de l’aigua ja que no s’ha treballat en buscar altres fórmules per rebaixar les despeses de la societat, com si estan fent municipis del nostre entorn amb inversions força importants com ara Vilafranca del Penedès en 4,6 M. de Fons Next Generation per la millora de la gestió del cicle integral de l’aigua o Reus que invertirà 5,3 M. € per l’eficiència energètica de la seva empresa d’Aigües.

En una situació de sequera, amb la pèrdua de milions de litres per les fuites a les canonades, sense un pla d’emergència contra la sequera obligatori des de fa 2 anys, l’única cosa que ha fet el Govern Municipal del PSC és tancar les dutxes que ha generat només un petit estalvi econòmic a les arques municipals, però un gran desprestigi en la manera de gestionar les nostres platges.

En el ple d’aquest mes d’abril el GM Primàries presenta una moció per tal de demanar per una banda que es faci de manera urgent el Pla d’Emergència de Sequera i per l’altre que es segueixen les indicacions de l’Interventor municipal per tal de fer un pla de xoc amb l’objectiu d’aturar les pèrdues econòmiques que presenta la societat Aigües del Vendrell.




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Llasat anuncia que abandona la política municipal i no recollirà l’acta de regidor del Vendrell

El candidat de Primer el Vendrell Junts, Josep María Llasat, ha explicat en roda de premsa, que avui ha presentat la seva renúncia com a re...